Robotter og cybersikkerhed: Et tveægget sværd

Artikler

Robotsektoren, som bliver mere og mere etableret på grund af stigningen i automatisering, forsøger at nedsætte risikoen og sårbarheden over for digitale angreb. Men robotterne selv udgør en risiko for dem, der bruger dem.

 

Intelligente fabrikker er en realitet. Digitaliseringens fremskridt i branchen har ført til en stigning i implementeringen af ​​nye automationssystemer. Industrielle miljøer, hvor robotter er centrale og interagerer på en-til-en-basis med mennesker, bliver stadig mere almindelige.

 

Stigningen i brugen af robotter fører til flere trusler

 

Fordelene ved at bruge robotter i produktionslinjer, logistikkæder og enhver form for aktivitet er indlysende, men sikkerhedsrisici og behovet for at indføre foranstaltninger vedrørende de trusler, som digitale enheder udsættes for, er også tydelige.

 

Utilsigtede ulykker vil altid finde sted, men dem, der er forårsaget af ondsindede angreb, udgør et meget udfordrende problem. Dette omfatter ondsindet kapring og kontrol af robotter og forårsagelse af alvorlige økonomiske og økonomiske tab.

 

Robotter indeholder en række sårbarheder, for eksempel kan en industrirobot have adgang til følsomme data, både om en virksomheds kunder, ansatte eller forretninger. Der kan også være en mangel på sikkert netværk, som gør kommunikationen mellem robotter/maskiner og mennesker usikker og udsat for forskellige angreb. Og manglen på korrekt identifikation af brugere, som fører til uautoriseret adgang ved hjælp af standardbrugernavne og adgangskoder, kan let udnyttes af hackere.

Robotindustrien er sårbar

Spanien, som er blandt de 10 lande i verden med flest robotter, har ifølge tal fra International Federation of Robotics 16 robotter for hver 1.000 arbejdere. Og faktisk, ifølge det spanske cybersikkerhedsfirma Alias ​​Robotics, baseret på estimater fra World Economic Forum, vil antallet af robotter svare til antallet af menneskelige arbejdere i 2030.

 

Robotindustrien er i dag kæmpe stor, men nogen mener, at den er lige så sårbar, som PC’er var i slutningen af ​​1980’erne. Mange robotproducenter forsømmer problemer med cybersikkerhed, og det er almindeligt, at disse virksomheder skalerer meget hurtigt og sælger et stort antal enheder på få år, og de kan derfor miste kontrollen over nogle af de installerede systemer, som kan få store konsekvenser for rigtig mange mennesker.

 

Lovgivning og uddannelse

 

Den Europæiske Union – som i stigende grad er involveret i digitalisering – er begyndt at tage problemet alvorligt, og som en del af sin cybersikkerhedsstrategi er den ved at skabe en ny “cyberresilience”-lovgivning for 2022, hvorved en fælles cybersikkerhedsstandard skal etableres.

 

En god løsning til at håndtere cybertrusler er awareness-træning. Der findes nok så mange tekniske sikkerhedsløsninger, som kan implementeres i robotteknologien, men Der er industriingeniører, programmører, cybersikkerhedsarkitekter osv., men robotteknologi er et spirende felt, der kræver forskellige færdigheder og profiler, der er født ud af videnskabeligt samarbejde indbyrdes.

 

Kun på den måde, ved at kombinere alle disse faktorer, kan vi få en sammenhængende industri, hvor mennesker og robotter samarbejder og arbejder sikkert og sikkert. Det er fremtiden.

Comments are closed.